Gyermekfogászat

Prevenció

Még az első fogak megjelenése előtt fontos az íny és a nyálkahártyák, szájpad puha kendővel való áttörlése. A kisbabák tejfogacskáinak előbújását követően a szülők feladata a szájhigiénia megteremtése. Adjunk gyermekünknek gumi kefét, amit rágcsálhat és a fogkefe megmarkolását szokhatja. Fogkeféből inkább a kerek átmetszetűt válasszuk, mivel így könnyebben elsajátítható a helyes fogmosási technika.
2 éves korig elegendő napi egyszer-kétszer jó minőségű, borsónyi mennyiségű gyermekfogkrémmel fogat mosni. Miután teljessé vált a tejfogazat, azaz kibújt mind a 20 fogacska, már minden étkezést követően szükséges az alapos tisztítás. Ekkor tanácsos az első rendelői vizit, ahol barátkozik az eszközökkel, szokja a szagokat és megtörténik az első állapotfelmérés. Nagyon fontos ügyelnünk, mert sok fogászati problémát előzhetünk meg. A tejfogazat épsége elengedhetetlen a maradó fogak védelme érdekében.
Megelőzés szempontjából a plakkfestés elég impresszív a kicsiknek, mivel rózsaszín lesz a lepedék, amiben hemzsegnek a bacik. Polírkefés tisztítás és fluoridálás is ajánlott.
A fluoridok szisztémás adását illetően a jelenlegi szakmai és gyermekgyógyászati protokoll szerint csak akkor kell adni fluorid tablettát egy gyermeknek, ha már előbújt az első maradó foga és az igen nagy káriesz intenzitású, fertőzött környezetben található. Ekkor viszont évente 280 napon át kell használnia, egészen a második maradó nagyőrlők előbújásáig (kb. 14 éves korig).
Amit fontos tudni, hogy a sokáig való cumizás, a rossz szokások (ujjszopás, nyelvlökéses nyelés,stb.), az idő előtti tejfogvesztés mind-mind fogszabályzási problémához vezethet. A cukros üdítő, tea, éjszakai kakaózás pedig körkörösen elpusztítja a foganyagot, ezért lefekvés előtt kötelező a fogmosás és utána csak víz fogyasztása tanácsos.

Tejfog tömések

Ha már lyukas foggal állunk szemben, jöhet a tisztítás. Sok gyermek egyáltalán nem érez fájdalmat, csak enyhe bizsergésről számol be. Természetesen rendelőnkben lehetséges zselével történő nyálkahártya-zsibbasztás után fecskendővel minimális mennyiségű érzéstelenítő adása is. Tejfogba csak kompomer vagy üvegionomer típusú esztétikus tömés készíthető.


Tejfogak gyökérkezelése

Sajnos sok esetben már csak akkor találkozunk a gyermekkel, ha fáj a foga, gennyes az ínye vagy duzzadt az arca. Ha még lehetséges, a gyökérkezelést kell választanunk. Akut fájdalom esetén általában nem túlságosan kezelhetők a kis betegek, ilyenkor a genny lebocsátásával, antibiotikum adásával vagy idegölő fogba helyezésével odázzuk el a tényleges beavatkozást. Természetesen a tejfogak gyökérkezelése során nagyon kell vigyázni az anyagok és az eszközök tekintetében, hiszen a csontban alattuk van a maradó fog csírája. Ha más nincs hátra, nagyon destruált a fog, el kell távolítanunk azt, de ezzel fenn áll a veszélye annak, hogy rövidül a fogív és később fogtorlódás jön létre.

Barázdazárás

5-6 éves korban jelennek meg az első maradó nagyőrlők,de fogváltás nem kíséri, mivel a tejfogak mögött, észrevétlenül bújnak ki. Innentől kezdve vegyes fogazati stádiumról beszélünk. Ekkortól már junior fogkrémet kell használni, ami magasabb fluorid tartalmú, mint a tejfogkrémek.
A maradó fogak előbújását követő fél évben javasolt a barázdazárás kivitelezése, amikor is megfelelő előkészítést követően fluorid tartalmú folyékony tömőanyagot viszünk fel a rágófelszíni és áthajló barázdák területére, így akadályozva meg a baktériumok behatolását. Ezeket rendszeresen ellenőriztetni kell, mert vékonyságuk miatt kevéssé állnak ellen a rágóerőnek, sokszor a gyermek kirágja a helyéről őket.

Tömés készítése maradó fogba gyermekkorban

14 éves korig a maradó fogakba is csak kompomer vagy üvegionomer típusú esztétikus tömőanyag behelyezése javasolt.

Maradó fog gyökérkezelése gyermekkorban

Fiatal korban is szükség lehet gyökérkezelésre, azonban még gyakran nem fejeződött be a fog gyökércsúcsának a növekedése. Ilyenkor gyógyszer gyökércsatornába helyezésével próbáljuk meg elérni a művi gyökércsúcs zárást, ami akár több hónapot is igényelhet.