Töméskészítés

A káriesz a fogak kemény szöveteinek egyik megbetegedése. Ez tulajdonképpen a hosszú időn át a lepedéket bomlasztó baktériumok által termelt savak okozta zománckioldódás következménye. A szuvas foganyag eltávolítása után a kellően elegendő mennyiségű foganyaghoz a mai modern tömőanyagok ragasztó segítségével rögzíthetők. Az általunk használatos esztétikus, fogszínű tömőanyagok kaméleon-effektussal rendelkeznek, ezáltal még jobban beleolvadnak a környező foganyagba. Ellenállnak a rágóerőnek és jó a polírozhatóságuk, ami szintén a tartós eredményt biztosítja.

A fogak egymás felőli oldalán lévő szuvasságok helyreállítása során sokak által említett probléma az ételbeékelődés. Ez gyakran amiatt van, mert a fogak eredeti érintkezési pontja a fúrás során megszűnik és vagy túl szoros vagy túl tág lesz a fogköz. Rendelőnkben egy olyan matricarendszert alkalmazunk, ami képes a fogak koronai részének kettős domborulatát rekonstruálni, így az általunk készített tömések az eredeti fog formájához a leghasonlatosabbá tudnak válni.

Inlay (betét, ragasztott tömés)

Tömések alternatívája. Tulajdonképpen egy előzetesen vett lenyomat alapján fogtechnikus által laborban készített tömés. Tartósabbak, mint a hagyományos tömések, illetve nagyobb szuvasságok is helyreállíthatóak, anélkül, hogy koronázni, és így csiszolni kelljen a kérdéses fogat.

Klasszikusan aranyból szokás készíteni, ma is ezeket tartják a legtartósabbnak. Az utóbbi években a megnövekedett esztétikai igényeknek megfelelően fémmentes megoldások is elterjedtek, úgy mint a Belle Glass, vagy teljes kerámiák.


Csap fogba helyezése

Destruált fogak, gyökerek megmentése esetén szükség lehet a fog felépítésére. Ilyenkor gyökértömött fogak esetén a gyökércsatornába, a gyökértömés egy részének eltávolítása után üvegszál erősítésű, fogszínű csapot ragasztunk kettős kötésű (fényre és kémiailag is végbe megy a polimerizáció) ragasztóanyaggal, vagy fogtechnikus által készített fém csapot helyezünk, mellyel a fog koronai részét helyreállító tömés vagy fogmű nagyobb retencióját segítjük elő. Élő fogak esetén kis fémcsapot csavarunk a dentinbe az idegszálat kikerülve. Így általában kedvezőtlen alakú üregeknél a tömés helyben maradását fokozzuk.

Fogékszer

A Swarovski kristályos, fém foglalatú kövecskét a megfelelően előkészített fogfelületre fogszínű ragasztóanyaggal rögzítjük. Általában a frontfogak valamelyikére, legtöbbször a kismetsző külső vagy a szemfog belső felszínére helyezzük.